Čína se chystá na 中秋節 (Zhōngqiū Jié)

V sobotu se v celé Číně začíná slavit svátek 中秋節 (Zhōngqiū Jié), anglicky se nazývá Mid-Autumn festival, volně přeloženo, jedná se o svátek sklizně. Tento svátek nemá pevné datum, slaví se 15. dne 8. měsíce čínského kalendáře během úplňku. Obvykle to vychází na konec září nebo začátek října, letos to ovšem vyšlo na dny 6. - 8. září. Na seznamu státních svátků v Číně je tento svátek veden jako národní kulturní dědictví a tudíž se volné pondělí nemusí napracovávat ... jupí :)

Festival je postaven na 3 základních koceptech:
  1. shromáždění - rodina, přátelé se sejdou dohromady
  2. díkůvzdání - poděkováno za úrodu a sklizeň
  3. modlitba - přání psychického či materiálního uspokojení, modlitba za manželku, děti, dlouhověkost, bohatství, atd.
Dříve se během festivalu uctíval Měsíc. Staří Číňané věřili, že spojením Měsíce a vody dojde k omlazení. Staré báje vypráví, že Slunce a Měsíc je pár a hvězdy jsou jejich děti. To, jak se Měsíc zakulacuje a pak zmenšuje, představuje zrod nových dětí potažmo hvězd. Díky tomu se tento svátek stal oblíbený zvláště mezi ženami.

V dnešní době se hlavně oslavuje úroda rýže a obilí tím, že se připravují tradiční pokrmy na počest Měsíce. Přátelé, rodina se scházejí dohromady, pozorují společně Měsíc a jedí tzv. mooncake. Zde bych si dovolila faktickou poznámku očima amaterského astronoma. Nejhorší podmínky na pozorováni Měsíce, hvězd a defacto všech nebeských objektů, jsou za úplňku, kdy Měsíc svítí na celou oblohu a není vidět nic. Naopak nejlépe se Měsíc pozoruje v první a poslední čtvrti na rozhraní terminátoru, což je rozhraní osvětlené a neosvětlené části Měsíce. Pahorky v měsíčních kráterech hází stín a vy tak můžete krásně pozorovat jejich strukturu, ale to jsem odbočila :)

Mooncake, čínsky 月饼 (yuèbĭng) volně přeloženo jako měsíční koláč je specialitka tohoto festivalu. Má kulatý tvar, je vysoký 3 - 4 cm a v průměru má 10 cm. Tenké těsto je vyplněno hustou sladkou náplní, většinou pasty z červených fazolí nebo lotosových semen, a uvnitř se může objevit celý žloutek jako symbol úplňku. Tradiční mooncaky mají na svém povrhu potisk z čínských znaků pro harmonii nebo dlouhověkost.
mooncake


Těším se, až jeden mooncake ochutnám a hlavně se těším, že si v ponděli odpočinu! :)